Forretningsideen bak Norse Minerals AS ligger i de mulighetene fjellområdet på eiendommen i Iveland kommune i Aust-Agder inneholder av mineraler – en eiendom på 2300 mål som er sikret gjennom grunneieravtale.
Selskapets aksjonærer har hatt et ønske om å skape ny gruvedrift i ett område som er kjent for sin gruvehistorie, også utenfor landets grenser. Det har vært et langt, men vellykket prosjekt.
Området inneholder attraktive mineraler som er etterspurt på verdensmarkedet. En etterspørsel som er forventet å øke i årene som kommer.
I tilknytning til utvinningsretten på eiendommen innehar selskapet også en utvinningsrett på deler av forekomst som grenser til eiendommen. Totalt utgjør utvinningsretten nærmere 3600 mål. I tillegg sikret selskapet seg i 2017 vel 22 Km2 med undersøkelsesrett i området.
Geologer har estimert volumet bare på eiendommens forekomst til flere millioner tonn. Forekomsten vurderes som homogen, noe som anses positivt med hensyn til prosessering og grunnlag for langvarige leveringsavtaler.
Norse Minerals AS ønsker å ta i bruk moderne teknologi for å kunne separere mineralene på en miljømessig best mulig måte, med minimum bruk av energi, vann og kjemikalier. Selskapet ser for seg at gruvedriften vil skape arbeidsplasser flere steder i landsdelen. Det er i dag funnet 115 ulike mineraler i berggrunnen,og de pegmatitter Norse Minerals AS ønsker å ta ut gjennom mineralutvinning.
Gjennom flere undersøkelser foretatt av bl.a. Norges geologiske undersøkelse (NGU), er det konstatert svært interessante funn av industrimineralene kvarts og feltspat, sjeldne jordartsmetaller (HREE og LREE) og andre metaller.
Forekomsten er av geolog vurdert til sannsynligvis å være Sør-Norges største kjente pegmatitt forekomst og på høyde med den største forekomsten i Norge, muligens også Nord-Europas største forekomst.
Pegmatitt er en type granitt, som i hovedsak består av feltspat, kvarts og andre mineraler, med en kornstørrelse på over en centimeter og opptil over en meter. Stor kornstørrelse gjør det enklere å skille mineralene.
Professor ved Institutt for Geologi og Bergteknikk, NTNU, har utarbeidet flere rapporter over mineralforekomsten til Norse Minerals AS.
På grunnlag av uttalelser til geologer og entreprenører fremstår området som driftsvennlig for masseuttak. Dette er blant annet basert på terrengutforming med gunstig høydeforskjell og nærhet til vei og jernbane.